Transformatie landgoed Huis te Lathum

Gemeente Zevenaar

Op het landgoed vormt het Huis te Lathum het ruimtelijke ‘hoofdmonument’. De oude tuin bij het Huis wordt hersteld. Beide liggen op een verhoging in het terrein, die vroeger werd omgeven door een ondiepe gracht. Huis, erf, tuin met prieel en gracht vormen een eigen eenheid op het landgoed. De bijgebouwen liggen aan een andere ruimte, bereikbaar via dezelfde hoofdentree vanaf de Koestraat. De nieuwbouw maakt door de architectuur en materiaalgebruik een samenhangend, agrarisch ensemble.

In het noordelijk deel van het plangebied komen vier aaneengesloten recreatiewoningen, in de vorm van een kapschuur. De naastgelegen schuur wordt als berging bij de woning betrokken. De bestaande schuur van de oude boerderij is recent hersteld met zoveel mogelijk historische referenties. Deze ruimte gaat tevens dienen voor de opslag van bouw- en schildermateriaal, hobbymatige houtbewerking en voor de stalling van kranen en aanhangwagens. Waarschijnlijk zijn beide schuren ooit bewoond geweest door landarbeiders van het landgoed Huis te Lathum.

Om de nieuwbouw te realiseren worden er ecologische maatregelen getroffen. In samenhang ontstaat zo een transformatie van het historische landgoed.